Britta, de geleidehond

Britta bij ons thuis op bezoek

Een verhaal over een trots baasje en de lieve en slimme collie, Britta.

Ik kwam in het voorjaar 2007 in het park bij het uitlaten van de collies een bekende tegen met haar Sheltie.

Ze vroeg me wanneer we weer een nestje pups verwachten.

Haar vraag was, of ik wilde meewerken aan een grote wens van Bep van Houwelingen, een kennis van haar.

Bep is visueel gehandicapt en was op zoek naar een colliepup, die geschikt zou zijn om opgeleid te worden als blindengeleidehond.

Dat was voor mij nieuw! Ik wist niet dat er collies waren als geleidehond. Ze vertelden me dat er ook maar 1 langhaar collie in Nederland is met deze baan.

De collie “Glenda” was op dat moment al 10 jaar geweest en moest nodig met pensioen.

Haar baasje, Bep, wilde zo mogelijk weer een collie als geleidehond. Dit was niet makkelijk, omdat de geleidescholen geen collies fokken voor de opleiding. Dus ging Bep zelf zoeken.

Ze had al een opleidingschool voor blindengeleidehonden gevonden in Almere bij Herman Jansen (eigenaar), die ook Glenda heeft afgeleverd en opgeleid als blindengeleidehond. Glenda is nog goed gezond en erg fit, maar Bep had toch haast. De pup moest nog geboren worden en dan een jaar in een gastgezin.

Daarna de medische testen en dan naar de geleideschool voor de ECHTE opleiding, die een klein jaar kan duren.

Al met al bijna 2 jaar verder.

En dan is haar huidige collie Glenda al weer 12 jaar.

Onze collie Claire werd kort daarop loops.

Ons teefje (Breathless Sheranda Circle of Live) “Claire” hebben we laten dekken door (Sacrafice Cold as Ice). “Ice” was een geschikte Reu. Vrolijk, gezond en met een prachtige stamboom, die goed bij onze Claire zou passen.

En dat is gebleken!

Ik had al diverse aanvragen voor een pup. Ook van een fokker, die uit deze combinatie graag een teefje wilden voor haar eigen lijn .

Ook ik wilde graag van dit nest een pup aanhouden. Er was deze keer geen sprake van een eerste nest keuze niet door mij of door de fokker die een pup wilden. Het ging bij dit nest nu om de blindengeleide pup. Dat was deze keer veel belangrijker!!!! De mooiste uit het nest, misschien later een mooie showhond kon nu best gekozen worden om als blindengeleidehondje door het leven te gaan.

Pas na 8 weken wisten we meer.

De pups werden geboren en alle 6 waren rond en gezond. Bep kwam vanaf het begin kijken/voelen en knuffelen bij de pups.

Na bijna 8 weken kwam Herman Jansen de puppentest doen om te kijken of er een geschikt hondje bij zou zitten. Dit was erg spannend. Nadat Herman de pups diverse tesjes had afgenomen en alles keurig aan het opschrijven was kwam het verlossende woord.

Alle 6 de pups waren geschikt om aan de opleiding te beginnen. Maar één moest er maar gekozen worden en volgens Herman had hij de beste match met Britta. Dit was puur gevoel volgens Herman. Het bleek later ook wel. Ze zijn dol op elkaar!! Gelukkig heeft Bep ook een geweldig gezin gevonden voor haar Britta met de toepasselijke stamboomnaam (Breathless Sheranda Free and Easy) dit jaar. Jan en Carla hebben dit belangeloos gedaan voor Bep. En hoe! Een beter gastgezin konden we ons niet wensen voor Britta! Elke dag oefenen en socialiseren en ga zo maar door. Niets was hen teveel met die lieve kleine en drukke Britta.

Het ging bij Jan en Carla erg goed met Britta. Na haar eerste verjaardag moesten de testen gedaan worden. HD-foto’s, Elleboog foto’s, oogtesten op CEA en PRA. Als pup zijn de ogen ook getest en goed bevonden. Nu weer spanning of het nog allemaal o.k. was. Anders mocht ze de opleiding niet doen. Alles was goed!!!

HD-A norbergwaarden 40. PRA/CEA – vrij, ook als pup.

Ellebogen – Vrij. Geen verkeerd MDR1 – gen .

Nu de sterilisatie nog, wat nodig is voor een geleidehond .

Omdat Britta geen defect gen heeft kon de sterilisatie ook doorgaan zonder veel gevaar voor de narcose.

Toen mocht ze naar de echte school. In de kennel met nog twee honden in opleiding. Ze is erg makkelijk met aanpassen. Vanuit een gezin zo maar in de kennel wonen was geen probleem.

Na 4 maanden kreeg Bep een telefoontje dat Britta een proefloop mocht doen .

Samen met Glenda, de huidige collie en geleidehond, Britta en Bep de eerste proefloop in Naarden, waar Bep woont.

Dit ging geweldig. Na 3 weken de tweede proefloop en nu zonder Glenda. Dat ging ook uitstekend! Vooral in het speurwerk is Britta goed.

Volgens Herman konden ze haar na 4 maanden al niets meer leren en was ze klaar voor de baan. Herman Jansen vindt Britta erg slim en ze kan super snel leren. Ze is nog geen anderhalf en sinds medio december 2007 afgeleverd bij Bep.

Het is gelukt! Onze collies kunnen nog steeds goed werken met de mens. Ik ben zo trots op ons ras.

Ook de ouders van Britta, Ice en Claire, die deze pups hebben voortgebracht zijn we dankbaar. Alle andere pups hebben ook een slim en lief karakter. Maar welke collie heeft dit nu niet?

 

Britta met Bep aan het werk (wellicht op weg naar haar werk op het gemeentehuis van Huizen)